Walther Bourne

Goede oogst, hoe krijg je die?

Ik zag laatst het nieuws over de mislukte groenteoogst in Spanje. Het is natuurlijk niet alleen in Spanje voorgekomen. Droogte, overstroming en ziekte zijn oorzaken van de mislukking. De opbrengst van alle inspanningen viel tegen.

Ik vroeg mij af of er niet anders mee kan worden omgegaan om die tegenslag te voorkomen. Droogte, overstromingen en ziekte zijn geen onbekende elementen.

Je ziet dat er gebieden zijn waar men het inspelen op deze elementen, tot kunst verheven hebben. Onderzoek, technologie en lef maken dat er polders, kassen en speciale zorg zijn ontwikkeld. Mislukking is daardoor tot een minimum teruggebracht. Feiten, wijsheid en speciale verbanden werken voor die gemeenschappen.

Vergelijk ik dat met de staat van onze mensrijkdom, zie ik overeenkomsten in denken, voelen en doen. De oogst van onze mensrijkdom mislukt keer op keer door bekende elementen. Gebrek aan erkenning van de elementen en gebrek aan ontwikkeling van gepaste reacties maken dat we veel van onze mensrijkdom verminken. Uitgedroogde paprika’s beelden dan onze uitgedroogde uniciteit uit. Besmette aardappelen zijn dan metafoor voor onze verziekte passie. Verdronken rijstvelden stellen onze overstroomde emoties voor.

Wat we daaraan kunnen doen, is het ontwikkelen van passende reacties voor het voorkomen van die tegenslagen. Onderzoek, technologie en lef helpen zeker. Het bewijs ligt er, uit de ervaring met landbouw.

De bijdrage die iedereen daaraan kan leveren, maakt dat we met zijn allen kunnen groeien in het voorkomen van verkwisting van onze unieke en fenomenale mensrijkdom.

Ik lever een bijdrage vanuit het principe van fact of nature of FON voor het omgaan met onze unieke menswaarde en mensrijkdom. Het lef om dat zo aan te pakken maakt de weg van het ontwikkelen van onderzoek en technologie vrij.

Wij zullen dan op den duur, los van afbrekende invloeden kunnen groeien in de oogst van onze mensrijkdom. Erkennen en omgaan met afbrekende elementen is ons dan op het lijf geschreven. What a wonderful mankind that would be!
Walther Bourne, 5 september 2017

Categorieën:Walther Bourne

Getagd als: